Gå direkte til innhold
Vegtilsynet

Inspeksjoner som grunnlag for drift og vedlikehold

Om rapporten

Denne rapporten er basert på tilsyn i Statens vegvesen, Region øst. Tilsynssaken omhandler inspeksjoner som grunnlag for drift og vedlikehold.

Rapporten inneholder en oppsummering av tilsynet og en presentasjon av tilsynsfunn.

Tilsynspart skal innen fastsatt frist komme med tilbakemelding på hvordan avvikene vil bli håndtert, sammen med en tidsplan for gjennomføring.

Samandrag

Målet med tilsynet har vært å undersøke om Statens vegvesen, Region øst planlegger, gjennomfører og følger opp inspeksjoner av rekkverk, vegdekke, avvannings- og dreneringssystemer i samsvar med krav.

En oversikt over tilstanden på disse vegobjektene er viktig når vedlikeholdstiltak skal prioriteres slik at sikkerheten ivaretas.

Det er krav om at objekter på og langs vegen skal ha et minimum av ettersyn som består av ukentlige generelle inspeksjoner, årlige enkle inspeksjoner og hovedinspeksjoner hvert femte år. Inspeksjoner for enkelte vegobjekter kan likevel utelates dersom de vurderes ikke å være relevante.

Vegtilsynet fant at regionen:

  • ikke har gjort en forsvarlig og riktig vurdering av hvorvidt det er relevant med enkel- og/eller hovedinspeksjon for av rekkverk og avvannings- og dreneringssystem.

  • ikke har gjort en forsvarlig vurdering av hvorvidt det er relevant med hovedinspeksjon av vegdekke.

  • ikke har et system som sikrer at:

  1. det gjennomføres enkel inspeksjon av rekkverk, og avvannings- og dreneringssystem i henhold til krav, på deler av de undersøkte strekningene.

  2. det gjennomføres hovedinspeksjon av rekkverk, vegdekke, og avvannings- og dreneringssystem i henhold til krav, på deler av de undersøkte strekningene.

  • ikke har planlagt enkel- og hovedinspeksjon av objektene rekkverk, og avvannings- og dreneringssystem i henhold til krav, på deler av de undersøkte strekningene.

  • har objektspesifikke retningslinjer for dokumentasjon og rapportering samt arkivering.

  • ikke utførte enkel inspeksjon av rekkverk, og avvanning- og dreneringingssystem i henhold til krav, på deler av de undersøkte strekningene i den perioden tilsynet omfatter.

  • på den delen av strekningen hvor det er utført enkel inspeksjon av rekkverk, ikke har gjennomført inspeksjonen om våren, etter avslutning av vintersesongen, i den perioden tilsynet omfatter.

  • ikke kan dokumentere at det er gjennomført generell inspeksjon av gang- og sykkelveg på den undersøkte delen av E6 i den perioden tilsynet omfatter.

  • for undersøkte vegobjekter på E6 og Rv3 ikke har sørget for funksjon og utseende i henhold til beskrivelse i Håndbok R610.

  • arkiverer resultater av inspeksjoner i Statens vegvesens standardsystemer for dokumentasjon (NVDB, Plania, Brutus, ELRAPP, mm).

  • ikke har rettet avvik på utvalgte objekter, som er registrert i ELRAPP og etter Vegtilsynets stikkprøvekontroll, innen angitt tiltakstid.

  • arkiverer og dokumenterer endringer i objekt som drift og vedlikehold medfører i Statens vegvesen sine standardsystemer for dokumentasjon (NVDB, Plania, Brutus, ELRAPP, mm).

Vegtilsynet har funnet seks avvik som vil bli fulgt opp med Region øst. I tillegg er det gjort to observasjoner.

Tilsynsresultat

Avvik
Mangel på samsvar med krav
Observasjon
Forhold der ein gjennom revisjonen har sett at det er potensial for forbetring hos tilsynspart.
Ingen funn
Undersøkelsen har ikke avdekket avvik eller observasjoner
Tilsynskriterie 1: Statens vegvesen, Region øst skal sikre at det blir gjennomført relevante inspeksjoner av rekkverk, vegdekke, avvannings- og dreneringssystem i henhold til krav.
Funn 1 - Avvik
Tilsynspart har ikke gjort en forsvarlig og riktig vurdering av hvorvidt det er relevant med enkel- og/eller hovedinspeksjon av rekkverk og avvannings- og dreneringssystem. De har ikke gjort en forsvarlig vurdering av hvorvidt det er relevant med hovedinspeksjon av vegdekke.
Tilsynskriterie 2: System som inneholder en beskrivelse av arbeidsoppgaver, roller og ansvar som er tilstrekkelig for å sikre at relevante inspeksjoner på vegnettet blir gjennomført ihht. til krav.
Funn 2 - Avvik
Har ikke et system som sikrer at: 1. det gjennomføres enkel inspeksjon av rekkverk, og avvannings- og dreneringssystem ihht. til krav på deler av de strekningene. 2. det gjennomføres hovedinspeksjon av rekkverk, vegdekke, og avvannings- og dreneringssystem ihht. krav på deler av strekningene
Tilsynskriterie 3: Det skal etableres inspeksjonsplaner for rekkverk, vegdekke, avvannings- og dreneringssystem i henhold til krav.
Funn 3 - Avvik
Statens vegvesen, Region øst har ikke planlagt enkel- og hovedinspeksjon av objektene rekkverk, og avvannings- og dreneringssystem i henhold til krav, på deler av de undersøkte strekningene.
Tilsynskriterie 4: For alle inspeksjonstyper skal det foreligge objektspesifikke retningslinjer for dokumentasjon og rapportering samt arkivering.
Funn 4 - Ingen funn
Tilsynskriteriet er oppfylt.
Tilsynskriterie 5: Inspeksjoner skal gjennomføres i samsvar med inspeksjonsplan for rekkverk, vegdekke, avvannings- og dreneringssystem.
Funn 5 - Avvik
Statens vegvesen, Region øst utførte ikke enkel inspeksjon av rekkverk, og avvanning- og dreneringingssystem i henhold til krav, på deler av de undersøkte strekningene i den perioden tilsynet omfatter.
Funn 6 - Observasjon
Statens vegvesen, Region øst har, på den delen av strekningen der det erutført enkel inspeksjon av rekkverk, ikke gjennomført inspeksjonen om våren, etter avslutning av vintersesongen, i den perioden tilsynet omfatter.
Funn 7 - Observasjon
Statens vegvesen, Region øst kan ikke dokumentere at det er gjennomført generell inspeksjon av gang- og sykkelveg på den undersøkte delen av E6 i den perioden tilsynet omfatter.
Tilsynskriterie 6: Vegobjekter skal ha funksjon og utseende i henhold til utforming og utførelse som beskrevet i Håndbok R610.
Funn 8 - Avvik
Vegobjekter på E6 og Rv3 har ikke funksjon og utseende i henhold til utforming og utførelse som beskrevet i Håndbok R610.
Tilsynskriterie 7: Resultatet av inspeksjoner, skal dokumenteres og arkiveres i Statens vegvesen sine standardsystemer for dokumentasjon (NVDB, Plania, Brutus, ELRAPP, mm).
Funn 9 - Ingen funn
Tilsynskriteriet er oppfylt.
Tilsynskriterie 8: Avvik på rekkverk, vegdekke, avvannings- og dreneringssystem skal utbedres innen angitt tiltakstid.
Funn 10 - Avvik
Statens vegvesen, Region øst har ikke rettet avvik på utvalgte objekter, som er registrert i ELRAPP og etter Vegtilsynets stikkprøvekontroll, innen angitt tiltakstid.
Tilsynskriterie 9: Endringer i objektet som drift og vedlikehold medfører, skal arkiveres og dokumenteres i Statens vegvesen sine standardsystemer for dokumentasjon (NVDB, Plania, Brutus, ELRAPP, mm).
Funn 11 - Ingen funn
Tilsynskriteriet er oppfylt.