Gå direkte til innhold
Vegtilsynet

Klimatilpasning i vegprosjekter. Region øst

Om rapporten

Denne rapporten er basert på tilsyn i Statens vegvesen, Region øst. Tilsynssaken omhandler klimatilpasning i vegprosjekter.

Rapporten inneholder en oppsummering av tilsynet og en presentasjon av tilsynsfunn.

Tilsynspart skal innen fastsatt frist komme med tilbakemelding på hvordan avviket vil bli håndtert, sammen med en tidsplan for gjennomføring.

På bakgrunn av denne tilbakemeldinga vil Vegtilsynet vurdere videre oppfølging, eller lukking av avviket.

Samandrag

Målet med tilsynet har vært å undersøke om Statens vegvesen, Region øst etterlever krav til klimatilpasning når vegprosjekter planlegges. I tillegg er det undersøkt om ledelsen sikrer at krav til klimatilpasning blir fulgt.

Samlet sett viste tilsynssaken at de undersøkte prosjektene i stor grad har vurdert virkningene av klimaendringer i arbeidet med reguleringsplaner, og at ledelsen sikrer at overordnede styrende dokumenter følges.

Vegtilsynet fant at regionen:

  • planlegger vegprosjekter i samsvar med Håndbok N200 Vegbygging

  • ikke alltid vurderer risiko for værrelaterte hendelser i ROS-analysene

  • har et forbedringspotensial for bruk av kvalitetsplan som et verktøy for å sikre at krav til klimatilpasning etterleves ved planlegging av vegprosjekter

Vegtilsynet har avdekket ett avvik i denne tilsynssaken. Det er gjort én observasjon.

Tilsynsresultat

Avvik
Mangel på samsvar med krav
Observasjon
Forhold der ein gjennom revisjonen har sett at det er potensial for forbetring hos tilsynspart.
Ingen funn
Undersøkelsen har ikke avdekket avvik eller observasjoner
Funn 1 - Ingen funn
Reguleringsplanen inneholder detaljerte løsninger som er klimatilpasset. Kriteriet er oppfylt for de sju undersøkte vegprosjektene.
Funn 2 - Avvik
Statens vegvesen, Region øst sikrer ikke at risiko- og sårbarhetsanalysen i alle vegprosjekter i reguleringsplanfasen viser en vurdering av risiko for værrelaterte hendelser.
Funn 3 - Observasjon
Innhentede data tyder på at Statens vegvesen, Region øst kan forbedre bruk av styrende dokumenter, slik at det blir tydeligere hvordan kvalitetssikring skal utføres for å sikre at krav til klimatilpasning etterleves ved planlegging av vegprosjekter.