Gå direkte til innhold
Vegtilsynet

Vinterdrift av gang- og sykkelveger

Om rapporten

Denne rapporten er basert på tilsyn i Statens vegvesen Region øst, vegavdeling Hedmark.

Tilsynssaken omhandler vinterdrift av gang- og sykkelveger. Det er ikke gjort funn i saken.

Samandrag

Målet med tilsynet har vært å undersøke om Statens vegvesen Region øst, vegavdeling Hedmark følger opp at vinterdrift av gang- og sykkelvegnettet gjennomføres i samsvar med krav.

Vegtilsynet har undersøkt om vegavdeling Hedmark sikrer at vinterdriften av gang- og sykkelveger er i samsvar med krav, og om vegavdeling Hedmark følger opp at entreprenørenes personell har nødvendig kompetanse i vinterdrift.

Samlet sett viste tilsynssaken at vegavdeling Hedmark følger opp at vinterdriften av gang- og sykkelvegnettet i all hovedsak gjennomføres i samsvar med kravene satt i den enkelte driftskontrakt, men med noen tilpasninger. Vegavdelingen sikrer at entreprenørene gjennomfører teoretisk og praktisk opplæring i vinterdrift, og at personellet gjennomfører og består kompetansetest. Oppfølging av driftskontrakter gjennom stikkprøvekontroller og generelle inspeksjoner på gang- og sykkelveger har bedret seg.

Vegtilsynet fant at:

  • entreprenøren legger fram en vinterplan som viser hvordan tilstandskravene til gang- og sykkelveger skal ivaretas for hver vintersesong

  • entreprenøren gjennomfører vintermøte hver høst før vinterberedskapsperioden starter

  • entreprenøren rapporterer forhold som ikke er i samsvar med kravene i driftskontrakten inn i Statens vegvesens standardsystem for dokumentasjon (ELRAPP), men at byggherren aksepterer at dette ikke alltid rapporteres på de skjema kontrakten setter krav om

  • byggherren gjennomfører stikkprøvekontroll for å kontrollere at tilstanden på gang- og sykkelveger er i samsvar med kontraktens krav

  • byggherren følger opp behandling av avvik og mangler fra krav i driftskontrakten

  • vegavdeling Hedmark følger opp at entreprenørens personell, som utfører vinterdrift, har den kompetansen det er satt krav om i kontrakten.

Det er ikke avdekket avvik eller observasjoner i denne tilsynssaken.

Tilsynsresultat

Avvik
Mangel på samsvar med krav
Observasjon
Forhold der ein gjennom revisjonen har sett at det er potensial for forbetring hos tilsynspart.
Ingen funn
Undersøkelsen har ikke avdekket avvik eller observasjoner
Funn 1 - Ingen funn
Entreprenøren har laft fram en vinterplan som viser hvordan tilstandskravene til gang- og sykkelveger skal ivaretas for hver vintersesong.
Funn 2 - Ingen funn
Byggherren påser at entreprenøren gjennomfører vintermøte hver høst før vinterberedskapsperioden starter.
Funn 3 - Ingen funn
Byggherren påser at entreprenøren rapporterer forhold som ikke er i samsvar med kravene i driftskontrakten, inn i Statens vegvesens standardsystem for dokumentasjon (ELRAPP).
Funn 4 - Ingen funn
Byggherren kontrollerer gjennom stikkprøvekontroll at tilstanden på gang- og sykkelveger er i samsvar med kravene i driftskontrakten.
Funn 5 - Ingen funn
Byggherren følger opp behandling av avvik og mangler fra krav i driftskontrakten.
Funn 6 - Ingen funn
Byggherren følger opp at entreprenørens personell, som utfører vinterdrift, har den kompetansen det er satt krav om i kontrakten.