Gå direkte til innhold
Vegtilsynet

Oppfølging av sykkelveginspeksjoner

Om rapporten

Vegilsynet har ført tilsyn med Statens vegvesen, Region vest sin oppfølging av funn avdekket gjennom sykkelveginspeksjoner.

Tilsynet ble gjennomført i alle de tre vegavdelingene i Region vest, og har omfattet oppfølgingen av tre sykkelveginspeksjoner i vegavdeling Sogn og Fjordane, to i vegavdeling Hordaland og seks i vegavdeling Rogaland.

Tilsynssaken er gjennomført som en revisjon med innledende dokumentgjennomgang og påfølgende intervju med personer fra aktuelle seksjoner i alle de tre vegavdelingene.

Vegtilsynet gjør oppmerksom på at tilsynet gjelder oppfølging av de gjennomførte sykkelveginspeksjonene. Vi har ikke undersøkt kvaliteten på den enkelte sykkelveginspeksjon.

Samandrag

Målet med tilsynet har vært å undersøke om Statens vegvesen, Region vest følger opp funn avdekket gjennom sykkelveginspeksjon.

Samlet sett viste tilsynssaken at:

  • Ingen av de tre plan og forvatningsseksjonene har sikret at alle vedtatte tiltak er blitt gjennomført.

  • Plan og forvaltningsseksjonen Sogn og Fjordane følger ikke opp vegseksjon Fjordane sin gjennomføring av strakstiltakene, men forventer at tiltakene gjennomføres. Det samme gjelder plan og forvaltning, Stavanger sin oppfølging av strakstiltakene. Seksjon for plan og forvaltning Bergen sikrer ikke at vegseksjon Bergensområdet får tilstrekkelig informasjon slik at det er sporbart og tydelig for vegseksjonen hva de skal utføre. De tre plan og forvaltningsseksjonene mangler et system for oppfølging av investeringstiltakene.

  • Alle de tre vegavdelingene mangler hjelpemidler til prosessen med å velge ut og prioritere tiltak basert på funnets alvorlighetsgrad og tiltakets kostnad. De mangler også verktøy til å vurdere om det er mest lønnsomt å gjennomføre tiltak hver for seg eller om flere tiltak skulle vært slått sammen for å bedre utnyttelse av de økonomiske midlene.

  • Det avdekkes ikke alltid bakenforliggende årsaker til hvordan inspeksjonsfunnene oppsto. Dermed blir ikke de mest egnede tiltakene gjennomført for å hindre at de oppstår igjen.

  • Ikke alle undersøkte T-ess-skjema fra sykkelveginspeksjonene i de tre vegvdelingene viser type funn og alvorligheten til disse. For de undersøkte sykkelveginspeksjonene i vegavdeling Rogaland mangler utfylte T-ess-skjema i tre av inspeksjonene.

Vegtilsynet har funnet fem avvik som vil bli fulgt opp med Statens vegvesen, Region vest. I tillegg er det gjort fem observasjoner.

Tilsynsresultat

Avvik
Mangel på samsvar med krav
Observasjon
Forhold der ein gjennom revisjonen har sett at det er potensial for forbetring hos tilsynspart.
Ingen funn
Undersøkelsen har ikke avdekket avvik eller observasjoner
Funn 1 - Avvik
For de undersøkte sykkelveginspeksjonene i vegavdeling Rogaland mangler utfylte T-ess-skjema i tre av inspeksjonene.
Funn 2 - Avvik
Ikke alle undersøkte T-ess-skjema fra sykkelveginspeksjonene i de tre vegvdelingene viser type funn og alvorligheten til disse.
Funn 3 - Ingen funn
Inspeksjonsrapporten fra sykkelveginspeksjon viser forslag til tiltak
Funn 4 - Observasjon
Det mangler hjelpemidler til prosessen med å velge ut og prioritere tiltak basert på funnets alvorlighetsgrad og tiltakets kostnad.
Funn 5 - Observasjon
Det mangler verktøy til å vurdere om det er mest lønnsomt å gjennomføre tiltak hver for seg eller om flere tiltak skulle vært slått sammen.
Funn 6 - Observasjon
Det mangler en vurdering av bakenforliggende årsaker til inspeksjonsfunnet.
Funn 7 - Avvik
Plan og forvaltningsseksjonen Sogn og Fjordane følger ikke opp gjennomføringen av strakstiltakene etter sykkelveginspeksjoner i vegseksjon Fjordane.
Funn 8 - Avvik
Seksjon for plan og forvalting Stavanger følger ikke opp gjennomføringen av strakstiltakene.
Funn 9 - Observasjon
Seksjon for plan og forvaltning Bergen sikrer ikke at vegseksjon Bergensområdet får tilstrekkelig informasjon slik at det er sporbart og tydelig for vegseksjonen hva de skal utføre.
Funn 10 - Observasjon
Det mangler et system som sikrer oppfølging av investeringstiltakene.
Funn 11 - Avvik
Ingen av de tre plan og forvaltningsseksjonene har sikret at alle vedtatte tiltak er blitt gjennomført.