Gå direkte til innhold
Vegtilsynet

Oppfølging av funn avdekket gjennom sykkelveginspeksjoner

Om rapporten

Denne rapporten er basert på tilsyn i Statens vegvesen, Region sør. Tilsynssaken omhandlet oppfølging av funn avdekket gjennom sykkelveginspeksjoner.

Rapporten inneholder en oppsummering av tilsynet og en presentasjon av tilsynsfunn.

Samandrag

Målet med tilsynet har vært å undersøke om Statens vegvesen, Region sør følger opp funn avdekket gjennom sykkelveginspeksjoner.

Vegtilsynet har undersøkt oppfølgingen av sykkelveginspeksjoner gjennomført i perioden 2015–2018 i vegavdeling Aust-Agder, vegavdeling Telemark og vegavdeling Buskerud.

Samlet sett viste tilsynssaken at oppfølgingen av funn avdekket gjennom sykkelveginspeksjoner i Region sør, i de tre undersøkte vegavdelingene, ikke fullt ut ivaretar trafikksikkerheten. Oppfølgingen er personavhengig og lite dokumentert, og det mangler informasjon som bekrefter at alle vedtatte tiltak er gjennomført og at alvorlige funn er utbedret.

Vegtilsynet gjorde følgende funn:

  • Ingen av de tre vegavdelingene sikrer at alle vedtatte tiltak blir gjennomført.

  • Vegavdelingene Telemark og Buskerud følger ikke opp gjennomføringen av de vedtatte tiltakene.

  • For sykkelveginspeksjoner gjennomført i vegavdeling Aust-Agder foreligger det ikke dokumentasjon på hvilke tiltak som skal gjennomføres, eller at de er fulgt opp av prosjekteier.

  • For sykkelveginspeksjoner gjennomført i vegavdeling Buskerud foreligger det ikke dokumentasjon på hvilke tiltak som skal gjennomføres når det gjelder drift og vedlikehold.

  • Vegavdelingene mangler metode/verktøy i prosessen med å velge ut og prioritere tiltak basert på funnets alvorlighetsgrad og tiltakets kostnad.

  • Vegavdelingene mangler en vurdering av bakenforliggende årsaker for inspeksjonsfunnene der dette er nødvendig for å sikre at det mest egnede tiltaket blir gjennomført. Dermed kan tilsvarende funn foreligge flere steder eller oppstå på nytt, uten å bli utbedret.

Vegtilsynet har funnet seks avvik som vil bli fulgt opp med Statens vegvesen, Region sør. I tillegg er det gjort to observasjoner.

Tilsynsresultat

Avvik
Mangel på samsvar med krav
Observasjon
Forhold der ein gjennom revisjonen har sett at det er potensial for forbetring hos tilsynspart.
Ingen funn
Undersøkelsen har ikke avdekket avvik eller observasjoner
Funn 1 - Avvik
For sykkelveginspeksjoner gjennomført i vegavdeling Aust-Agder, foreligger det ikke dokumentasjon på hvilke tiltak som er bestemt skal gjennomføres.
Funn 2 - Avvik
For sykkelveginspeksjoner gjennomført i vegavdeling Buskerud, foreligger det ikke dokumentasjon på hvilke tiltak som skal håndteres av ansvarlig for drift og vedlikehold.
Funn 3 - Observasjon
Vegavdelingene mangler metode/verktøy i prosessen med å velge ut og prioritere tiltak basert på funnets alvorlighetsgrad og tiltakets kostnad.
Funn 4 - Observasjon
Vegavdelingene mangler en vurdering av bakenforliggende årsaker til inspeksjonsfunnene der dette er nødvendig for å sikre at det mest egnede tiltaket blir gjennomført.
Funn 5 - Avvik
For sykkelveginspeksjoner gjennomført i vegavdeling Aust-Agder, foreligger det ikke dokumentasjon som viser at prosjekteier har fulgt opp de vedtatte tiltakene.
Funn 6 - Avvik
Vegavdeling Telemark følger ikke opp gjennomføringen av de vedtatte tiltakene.
Funn 7 - Avvik
Vegavdeling Buskerud følger ikke opp gjennomføringen av de vedtatte tiltakene.
Funn 8 - Avvik
Ingen av de tre undersøkte vegavdelingene sikrer at alle vedtatte tiltak blir gjennomført.