Gå direkte til innhold
Vegtilsynet

Sikkerhetskontrollørens oppgaver - Tunnelsikkerhet

Om rapporten

Denne rapporten er basert på tilsyn i Statens vegvesen. Tilsynssaken omhandler sikkerhetskontrollørens oppgaver og ansvar for tunneler.

Rapporten inneholder en oppsummering av tilsynet og en presentasjon av tilsynsfunn.

Tilsynspart skal innen fastsett frist komme med tilbakemelding på hvordan avvikene vil bli handtert, sammen med en tidsplan for gjennomføring. På bakgrunn av denne tilbakemeldingen vil Vegtilsynet vurdere videre oppfølging, eller lukking av avvikene.

Samandrag

Målet med tilsynet har vært å undersøke om Statens vegvesen sikrer etterlevelse av krav satt til sikkerhetskontrollører.

Tilsynet har vist at Statens vegvesen ikke har et tilstrekkelig styringssystem for å sikre etterlevelse av tunnelsikkerhetsforskriften når det gjelder sikkerhetskontrollørens oppgaver.

Kravene i tunnelsikkerhetsforskriften er ikke operasjonalisert i styringssystemet, og forskriftens krav til sikkerhetskontrollørens oppgaver er ikke tilstrekkelig kjent i Statens vegvesen. Statens vegvesen har ikke gjennomført alle oppgavene som tunnelsikkerhetsforskriften pålegger sikkerhetskontrollørene.

Manglende beskrivelse av oppgaver og forståelse av sikkerhetskontrollørens oppgaver har påvirket gjennomføringen av oppgavene. Dette kan også ha ført til at tunnelforvalter ikke har oversikt over hvilke ressurser som behøves for å løse oppgavene for tunnelene som omfattes av tunnelsikkerhetsforskriften

Vegtilsynet har funnet to avvik som vil bli følgt opp med Statens vegvesen.

Tilsynsresultat

Avvik
Mangel på samsvar med krav
Observasjon
Forhold der ein gjennom revisjonen har sett at det er potensial for forbetring hos tilsynspart.
Ingen funn
Undersøkelsen har ikke avdekket avvik eller observasjoner
Funn 1 - Avvik
Statens vegvesen har ikke et tilstrekkelig styringssystem for å sikre etterlevelse av tunnelsikkerhetsforskriften når det gjelder sikkerhetskontrollørens oppgaver.
Funn 2 - Avvik
Statens vegvesen har ikke gjennomført alle oppgavene som tunnelsikkerhetsforskriften pålegger sikkerhetskontrollørene.