Gå direkte til innhold
Vegtilsynet

Trafikksikkerhet ved arbeid i tunnel

Om rapporten

Denne rapporten er basert på tilsyn i Region vest. Tilsynssaken omhandler trafikksikkerhet ved arbeid i tunneler.

Rapporten inneholder en oppsummering av tilsynet og en presentasjon av tilsynsfunn.

Tilsynspart skal innen fastsett frist komme med tilbakemelding på hvordan avvikene vil bli handtert, sammen med en tidsplan for gjennomføring.

På bakgrunn av denne tilbakemeldingen vil Vegtilsynet vurdere videre oppfølging, eller lukking av avvika.

Samandrag

Målet med tilsynet har vært å undersøke om Statens vegvesen, Region vest, ivaretar sikkerheten for trafikantene ved arbeid i tunneler.

Vegtilsynet har undersøkt de fem tunnelprosjektene som var under oppgradering i regionen da saken ble varslet. Vegtilsynet har sett på om det er gjort en vurdering av risikoen for trafikantene under oppgraderingsarbeidet i tunnelene og om arbeidsvarslingen er i samsvar med krav. I tillegg er det undersøkt om regionen har et styringssystem som sikrer at arbeidsvarslingen blir kontrollert og fulgt opp.

Regionen har iverksatt flere tiltak for å bedre arbeidsvarslingen, likevel finner Vegtilsynet gjennom sin inspeksjon at det er alvorlige feil i fire av de fem undersøkte prosjektene. Det gjenstår derfor et arbeid med å få sikkerheten til trafikantene godt nok ivaretatt ved arbeid i tunneler.

Vegtilsynet fant at regionen:

  • ikke har utført risikovurderinger som avdekker alle farlige forhold for trafikantene som følge av tunnelarbeidet

  • ikke har sikret at det i arbeidet med arbeidsvarslingsplan er utført risikovurderinger som avdekker alle farlige forhold for trafikantene

  • ikke sikrer at risiko som er påpekt i den overordnede risikovurderingen blir ivaretatt i risikovurderingen for arbeidsvarslingsplanene

  • ikke ivaretar sikkerheten til trafikantene godt nok når det pågår arbeid i tunnel

  • ikke i tilstrekkelig grad har påsett at arbeidsvarslingen er relevant for det arbeidet som utføres og at arbeidsvarslingsplanen følges

  • utførte bruk av ledebil i samsvar med krav

  • ikke har et styringssystem som sikrer tilstrekkelig informasjon til å vurdere og iverksette tiltak for kontinuerlig forbedring innenfor arbeidsvarsling

Vegtilsynet har funnet fem avvik som vil bli fulgt opp med Region vest. I tillegg er det gjort en observasjon.

Tilsynsresultat

Avvik
Mangel på samsvar med krav
Observasjon
Forhold der ein gjennom revisjonen har sett at det er potensial for forbetring hos tilsynspart.
Ingen funn
Undersøkelsen har ikke avdekket avvik eller observasjoner
Funn 1 - Avvik
Statens vegvesen, Region vest har ikke utført risikovurderinger som avdekker alle farlige forhold for trafikantene som følge av tunnelarbeidet
Funn 2 - Avvik
Statens vegvesen, Region vest har ikke sikret at det i arbeidet med arbeidsvarlingsplan er utført risikovurderinger som avdekker alle farlige forhold for trafikantene som følger av tunnelarbeidet.
Funn 3 - Avvik
Statens vegvesen, Region vest sikrer ikke i tilstrekkelig grad at risiko som er påpekt i den overordnede risikovurderingen blir ivaretatt i risikovurderingen for arbeidsvarslingsplanene.
Funn 4 - Avvik
Statens vegvesen, Region vest ivaretar ikke sikkerheten til trafikantene godt nok når det pågår arbeid i tunnel.
Funn 5 - Avvik
Statens vegvesen, Region vest har ikke i tilstrekkelig grad påsett at arbeids- varslingen er relevant for det arbeidet som utføres og at arbeidsvarslingsplanen følges.
Funn 6 - Ingen funn
Bruk av ledebil ved arbeid i tunnel skal skje i henhold til krav.
Funn 7 - Observasjon
Statens vegvesen, Region vest har ikke et styringssystem som sikrer tilstrekkelig informasjon til å vurdere og iverksette tiltak for kontinuerlig forbedring innenfor arbeidsvarsling.