Gå direkte til innhold
Vegtilsynet

Sikring av arbeidsområder. Nye Veier

Om rapporten

Denne rapporten er basert på tilsyn i Nye Veier. Tilsynssaken omhandler Nye Veier sitt styringssystem for sikring av arbeidsområder, og tilstanden på arbeidssikringen i Nye Veiers utbyggingsområde E6 Innlandet.

Rapporten inneholder en oppsummering av tilsynet og en presentasjon av tilsynsfunnene.

Samandrag

Målet med tilsynet har vært å undersøke om Nye Veier sikrer arbeidsområder i samsvar med krav, i utbyggingsområde E6 Innlandet.

Vegtilsynet har utført dokumentgjennomgang, inspeksjon og intervju med aktuelle personer fra Nye Veier knyttet til styringssystemet og utbyggingsområdet E6 Innlandet. Under intervjuene ble Nye Veier sine prosesser og styringssystem, tilhørende dokumentasjon og funn fra vår inspeksjon brukt aktivt.

Tilsynet registrerte omfattende brudd på kravene til sikring av arbeidsområder.

Vegtilsynet har undersøkt styringssystemet knyttet til Arbeidsvarsling, og har gjort noen funn knyttet til systemets effektivitet. Blant annet ble flere av bruddene i arbeidsområdene registrert av Nye Veier i november 2018, men var fortsatt ikke utbedret i midten av mars 2019. Den lange behandlingstiden for utbedring underbygger Vegtilsynets vurdering av at Nye Veiers styringssystem knyttet til Arbeidsvarsling ikke er tilstrekkelig for å sikre trafikksikkerheten i utbyggingsområde E6 Innlandet.

Tilsynsresultat

Avvik
Mangel på samsvar med krav
Observasjon
Forhold der ein gjennom revisjonen har sett at det er potensial for forbetring hos tilsynspart.
Ingen funn
Undersøkelsen har ikke avdekket avvik eller observasjoner
Funn 1 - Avvik
Nye Veier sitt styringssystem knyttet til Arbeidsvarsling ivaretar ikke trafikksikkerheten effektivt i arbeidsområdene på E6 Innlandet.
Funn 2 - Avvik
Nye Veier har ikke klart å sikre at avvik påpekt i TS-inspeksjonen i november 2018 ble lukket uten ugrunnet opphold.
Funn 3 - Ingen funn
De undersøkte prosjektene har oversikt over eksterne krav som er relevante for prosessen "Arbeidsvarsling".
Funn 4 - Observasjon
Oversikten over krav knyttet til prosessen Arbeidsvarsling er ikke dokumentert i styringssystemet.
Funn 5 - Observasjon
Krav rettet mot entreprenørene er ikke kartlagt og risikovurdert i styringssystemet på en måte som sikrer tilstrekkelig grunnlag for å planlegge kontroller i nye prosjekter.
Funn 6 - Ingen funn
De aktuelle prosjektene har fastsatt kvalitetskrav til prosessen "Arbeidsvarsling".
Funn 7 - Ingen funn
De undersøkte prosjektene har oversikt over eksterne krav som er relevante for prosessen "Arbeidsvarsling". Kontrolltiltakene er fastsatt på bakgrunn av en vurdering av sannsynligheten for, og konsekvensene av, avvik.
Funn 8 - Observasjon
Det går ikke fram av styringssystemet hvilke kontrolltiltak og frekvens som kan være aktuell for prosessen "Arbeidsvarsling".
Funn 9 - Ingen funn
Nye Veier har fastsatt tiltak som skal sikre kontinuerlig forbedring av prosessene.
Funn 10 - Observasjon
Erfaringene med bruk av styrkeklasse T3 for rekkverk i arbeidsområder, er ikke dokumentert eller vurdert i styringssystemet som innspill til endring av krav for prosjekter med lignende risiko.