Gå direkte til innhold
Vegtilsynet

Etterlevelse av EU-forordning 886-2013 - Statens vegvesen

Om rapporten

Denne rapporten er basert på tilsyn i Statens vegvesen. Tilsynet undersøker om Statens vegvesen etterlever krav i kommisjonsdelegert forordning (EU) nr. 886/2013 av 15. mai 2013.

Samandrag

Vegtilsynet er tildelt kontrollfunksjon i henhold til kommisjonsdelegert forordning (EU) nr. 886/2013 av 15. mai 20131, jf. forskriften som gjennomfører Kommisjonsforordningen i norsk rett § 22.

Forordningen er en utfyllelse av europaparlaments- og rådsdirektiv 2010/40/EU (ITS-direktivet) og får «anvendelse på ytingen av tjenester for levering av et minimum av generell trafikksikkerhetsinformasjon i det transeuropeiske veinettet (TERN).» Forordningen setter krav til både offentlige og private veioperatører, tjenesteytere og kringkastere i artikkel 3-8.

Vegtilsynet skal årlig rapportere til Samferdselsdepartementet om gjennomført kontroll, slik at Norge kan levere rapport til EU-kommisjonen innen 1. oktober hvert år. Vegtilsynets frist er i 2021 satt til 15. september.

Tilsynspart skal legge fram identifikasjonsopplysninger for Vegtilsynet og en beskrivelse av informasjonstjenesten de yter, samt en samsvarserklæring om oppfyllelse av kravene fastsatt i artikkel 3-8, jf. artikkel 9 pkt. 2.

Varsel om tilsyn ble sendt Statens vegvesen 30. april 2021, med frist for å levere etterspurt dokumentasjon innen 26. mai 2021. Statens vegvesen leverte beskrivelse av informasjonstjenesten de yter, samt en samsvarserklæring om oppfyllelse av kravene fastsatt i kommisjonsdelegert forordning (EU) nr. 886/2013 til Vegtilsynet innen fristen.

Vegtilsynet har undersøkt om samsvarserklæringen som Statens vegvesen har utarbeidet inneholder informasjon i samsvar med krav. Det er også gjort en stikkprøvekontroll av om Statens vegvesen oppfyller krav i forordningen artikkel 7 pkt. 1 med vekt på utveksling og tilgjengeliggjøring av trafikkdata.

Tilsynsresultat

Avvik
Mangel på samsvar med krav
Observasjon
Forhold der ein gjennom revisjonen har sett at det er potensial for forbetring hos tilsynspart.
Ingen funn
Undersøkelsen har ikke avdekket avvik eller observasjoner
Funn 1 - Ingen funn